0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
Minősítés
ISO 9001
E-mail
curabiombaby@gmail.com
Telefon
0670 7434787
Kérjen ajánlatot!
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Miért fontos a császármetszéssel született gyermekek részére?

Úgy tűnik, a hüvelyi mikroflóra kulcsszerepet játszik a csecsemő immunrendszerének hatékony fejlődésében. 

 császármetszéssel született babák körében  asztma, allergiás megbetegedés, cöliákia és egyéb táplálékallergia, ekcéma, egyes típusú cukorbetegség, valamint később elhízás. A jelenség régóta ismert, okai jó ideje foglalkoztatják a kutatókat. Kezdetben felmerült, hogy az altatással vagy az epidurális érzéstelenítéssel állhat összefüggésben, ma már azonban sokkal inkább úgy tűnik, hogy a császármetszéssel születő babák azért hajlamosak a fenti betegségekre, mert születéskor nem találkoznak az édesanya hüvelyi mikroflórájával.Az orvostudomány egyik jelenleg legdinamikusabban fejlődő területe a bennünk élő mikrobák szerepének feltárása. Ma már nem titok, hogy bár a bennünk élő baktériumok egy része rosszindulatú, a többség jótékony hatású, és elengedhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez. Például a bélrendszerben élő baktériumok szabályozzák az emésztést, meghatározzák, hogy mennyi tápanyagot vagyunk képesek felvenni egy adott ételből, és ily módon közvetve befolyásolják az immunrendszer működését is.

A méhben a magzat bélrendszere steril, az első baktériumok a születéskor jutnak el a gyomrába, majd onnan a bélrendszerbe. A kutatások szerint a hüvelyi szülés során a csecsemő az első baktériumokat az anyai hüvelyflórából szerzi, császármetszés során viszont az első baktériumai az anya bőréről, illetve a kórházi eszközökről származnak.

A csecsemő számára egyértelműen előnyösebbek a hüvelyflórából származó baktériumok, például a terhesség során a hüvelyben megnő az anyatej emésztését segítő Lactobatillusok koncentrációja. A császármetszéssel született babák viszont nem, vagy csak késve jutnak hozzá ezekhez a hasznos baktériumokhoz. Holland kutatók kimutatták, hogy a csecsemőkori hasfájással (kólikával) küzdő babák bélrendszerében több a gázt termelő baktérium, míg a nem hasfájós csecsemőknél nagyobb koncentrációban fordul elő hüvelyből származó, gyulladáscsökkentő hatású baktérium.

Hogy a születéskor szerzett bélflóra hosszútávon is meghatározó, jól jelzi az a kutatás, amelyben hétéves gyerekek bélflóráját vizsgálták. Az eredmények szerint a különféle bélbaktériumok aránya alapján még hét évvel a születés után is egyértelműen megállapítható volt, hogy a gyermek hüvelyi úton vagy császármetszéssel született. Hároméves korra egyébként olyan bélflóránk alakul ki, amely nagyban hasonlít felnőttkori bélflóránkra.

Text box item sample content

Text box item sample content